Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Het beschermen van ons milieu staat in de eenentwintigste eeuw hoger op de agenda dan ooit tevoren. Afvalscheiding is één van de manieren die hieraan bij kunnen dragen. Maar waarom is afval scheiden zo belangrijk en hoe kunt u zelf duurzaam scheiden? Wij vertellen u graag meer over waarom afval scheiden zo belangrijk is!

Waarom scheiden we afval?

Door te scheiden, kunnen we natuurlijke hulpbronnen beter en effectiever gebruiken. Wanneer u afval scheidt, zorgt u er namelijk voor dat materialen beter gerecycled worden of hergebruikt kunnen worden. Wanneer dit gebeurt, hoeven vervolgens minder nieuwe hulpbronnen te worden gebruikt om hetzelfde product te maken. Hierdoor kunnen we de impact van onze consumptie op onze aarde beperken en blijft de oorspronkelijke staat van de natuur langer intact. Daarnaast zorgt een goede afvalscheiding voor een verminderde uitstoot van broeikasgassen omdat er steeds minder afval verbrand hoeft te worden doordat we steeds meer afval kunnen hergebruiken met het scheiden van afval.

Waarom afval scheiden? Dit wordt er uiteindelijk gedaan

Zoals we hierboven al aan hebben gegeven, kunnen materialen makkelijker opnieuw worden gebruikt als deze goed gescheiden zijn, maar hoe zie je het effect van duurzaam scheiden uiteindelijk terug? Dit gebeurt eigenlijk op manieren die u zelf niet direct ziet, maar waar u wel in het dagelijks leven mee te maken krijgt. Plastic frisdankflessen die u inlevert en in goede staat zijn, kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om weer nieuwe flessen te maken en uw GFT-afval kan gebruikt worden als bodemverbeteraar. Ook uw oud papier kan een tweede leven krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van tissues, karton of toiletpapier.

Een van de voornaamste materialen om te recyclen is plastic, maar hoe gaat dat concreet in zijn werk? Het begint natuurlijk bij u in huis door het te verzamelen en sorteren. Zodra het afval is opgehaald, volgt er nogmaals een sorteerronde zodat alleen het écht bruikbare materiaal overblijft. Vervolgens wordt het gesorteerde afval gereinigd en vermalen tot kleine stukjes. Daarna is het gereed om gebruikt te worden in een nieuwe vorm, zoals zakken en flessen.

Uiteraard gebeurt scheiden ook bij groter afval. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan afval dat vrijkomt bij een verbouwing of tuinrenovatie. In dat geval gaat het vaak om stenen, grotere stukken hout en grondsoorten zoals zand en grind. Ook in dat geval kunt u afval scheiden, maar dan met behulp van een grote afvalcontainer.

afval scheiden

Zo kunt u zelf makkelijker duurzaam scheiden

Bent u overtuigd van de redenen waarom afval scheiden belangrijk is? Dan bent u waarschijnlijk al gemotiveerder om zelf aan de slag te gaan. Met enkele handige tips kan het sorteren van afval namelijk een stuk leuker en makkelijker worden, waardoor u er in het vervolg nog alerter op bent!

Welk afval moet u zoal scheiden?

  • Papier
  • Plastic
  • Gft-afval
  • Glas
  • restafval

Sorteer afval zo snel mogelijk

Zorg ervoor dat u uw afval opruimt (en scheidt) zodra u de betreffende verpakking heeft geopend en wanneer u bijvoorbeeld de brief of krant heeft gelezen. Dit gaat het snelst als u uw afval snel in de juiste bak kunt deponeren. Plaats de bakken dan ook altijd binnen handbereik en zet voor groente en fruit bijvoorbeeld een apart bakje op het aanrecht. Zo kunt u al tijdens het koken snel de resten duurzaam scheiden.

Kies leuke afvalbakken uit

Toegegeven: het oog wil ook wat. Helaas zien afvalbakken er niet altijd aantrekkelijk uit waardoor u misschien het gevoel heeft om zo min mogelijk afvalverzamelpunten te maken. Neem daarom de tijd om op zoek te gaan naar bakken in een leuke kleur of motief. Heeft u te maken met grotere hoeveelheden afval? Verzamel dit afval dat op een plek waar u makkelijk bij kunt, maar u niet wordt belemmerd in uitzicht vanuit of toegankelijkheid tot (ruimtes van) uw woning.

Maak het scheidingsproces overzichtelijk

Vraagt u zich af: waarom is scheiden zo moeilijk? Vaak heeft het te maken met overzicht. Maak daarom goede afspraken over de bestemming en houdt u aan de regels omtrent afval scheiden. Dit kan eenvoudig door afvalbakken op een leuke manier te labelen of door te zorgen voor geheugensteuntjes.

Waarom afval scheiden met Afvalcontainers Zuid-Holland?

Afval van bijvoorbeeld een tuinverbouwing kunt u vaak niet verwerken door alleen gebruik te maken van een GFT-bak. In dat geval heeft u vaak een groenafval container, houtafval container of grond-afval container nodig. Deze gewenste containers vindt u bij Afvalcontainers Zuid-Holland en bestelt u snel en eenvoudig via onze website!