Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

“Afval scheiden heeft geen zin, gescheiden afval komt uiteindelijk toch weer op één grote hoop!” Toch? Wanneer je dit aan een groot deel van onze maatschappij vraagt in ieder geval wel. Over het algemeen heerst er namelijk het idee dat gescheiden afval helemaal niet gescheiden blijft nadat het afval wordt opgehaald door de gemeente en afvalverwerker. De motivatie om afval te scheiden blijft daardoor over het algemeen dan ook laag onder de consumenten, of dit nu gaat om huisafval sorteren of een afvalcontainer huren in Den Haag. Toch is niets minder waar en blijft afval wel degelijk gescheiden, net als vele andere fabels in de afvalindustrie. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan snel verder!

Geen grote hoop

Afval scheiden heeft wel degelijk heel erg veel zin, of je nu doelt op het collectieve huis-, tuin- en keukenafval of een ieder die start met een afvalcontainer huren in Den Haag. Het verhaal waarbij gescheiden afval uiteindelijk op één grote hoop zal belanden nadat dit is opgehaald door de gemeente en afvalwerker, is namelijk de nummer één fabel van de afvalindustrie en dit is ook logisch te verklaren. Allereerst zou het zonde zijn om te investeren in verschillende containers in de wijken en gemeenten om afvalscheiding mogelijk te maken. Daarbij is ongescheiden afval verwerken een stuk duurder dan gescheiden afval verwerken, waardoor het juist zeer ongunstig zou zijn om het gescheiden afval alsnog op één hoop bij elkaar te brengen. Dit is dan ook één van de redenen dat bij een afvalcontainer huren in Den Haag, de kosten voor een grofvuil container hoger liggen dan de kosten voor een container waarbij je zelf al je afval zult scheiden.

Geen hogere kosten en geen vetpot

Ook zijn er diverse fabels wat betreft de kosten en opbrengsten van het scheiden van afval. Enerzijds heerst de gedachte dat afval scheiden duurder zou zijn doordat het meerdere handelingen zou vereisen en daardoor meer moeite zou kosten. Anderzijds heerst de gedachte dat de gemeente zou verdienen aan afvalscheiding, terwijl de burgers in de volksmond “het werk doen”. Los van het feit dat beide statements elkaar ontzettend tegenspreken, zijn beide statements onjuist.

Zoals hierboven benoemd, is gemengd afval een stuk duurder om te verwerken dan gescheiden afval. Dit geldt voor al het afval wat jij produceert in alle soorten en maten: zowel het kleinschalig afvoeren van afval via jouw prullenbak(ken) in huis als het grootschalige afvoeren van afval uit diverse klussen in en rondom jouw huis door een afvalcontainer huren in Den Haag. Ieder soort afval heeft hierbij zijn eigen verwerkingsproces en niet elk van deze is tot op heden kostendekkend. Dit is waarschijnlijk ook waar de verwarring ligt in het statement dat afval scheiden duurder zou zijn. De realiteit is echter dat kosten om gemengd afval te verwerken ook niet kostendekkend zijn waardoor recyclen onderaan de streep alsnog goedkoper is.

Dit is dan ook meteen de brug naar het tweede statement dat de gemeenten zouden verdienen aan afval recyclen. Omdat de vele processen niet kostendekkend zijn, gaat er al veel geld naar afvalverwerking. Dit is ook de reden dat er in sommige steden een afvalheffing wordt toegepast. Met het recyclen van afval kan de gemeente alleen maar geld besparen en dit is vaak indirect te merken in je eigen portemonnee doordat de heffingen op afval minder worden in het opeenvolgende jaar. Het is namelijk voor de gemeente ook niet eens toegestaan om te verdienen op afvalheffingen: wanneer zij hier geld aan overhouden, zijn zij verplicht om dit in het volgende jaar te verrekenen in de afvalheffingen van dit aankomende jaar.

Afvalcontainer huren Den Haag?

Wil je graag een afvalcontainer huren in Den Haag of een andere plaats in Zuid-Holland? Bekijk dan gelijk alle containers en kies voor de container die het meest geschikt is voor jouw type klus en het type afval dat hierbij komt kijken.

Heb je vragen over een afvalcontainer huren in Den Haag en omstreken? Of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste container? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag!