Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Earth Overshoot Day: voor de één totaal onbekend en voor de ander een reden om hun afval te scheiden. Maar wat houdt ‘Earth Overshoot Day’ precies in? Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop we evenveel natuurlijke grondstoffen hebben verbruikt als dat de aarde in één jaar kan produceren. Normaal gesproken zou u dus denken: dat is op 31 december. Maar niets is minder waar: in Nederland viel deze dag al op 31 mei! Dat betekent dat we na 6 maanden meer grondstoffen gebruiken dan dat we eigenlijk hebben.

Wat zijn de gevolgen van Earth Overshoot Day?

Elk jaar maakt Global Footprint Network een lijst met alle landen van de wereld op volgorde: op nummer één het land waarbij Earth Overshoot Day als eerste plaatsvindt. Op deze lijst staat Qatar op nummer 1, waar Earth Overshoot Day al op 11 februari plaatsvindt. Indonesië mag trots zijn op de laatste plek. Hier vind Earth Overshoot Day pas op 18 december plaats. Nederland doet het minder goed en staat samen met Duitsland op de zeventiende plaats. Als heel de wereld zoals Nederland zou leven, zouden we in totaal 2,4 aardes nodig moeten hebben om onszelf te blijven voorzien van natuurlijke grondstoffen. Dit is uiteraard onmogelijk en daarom erg zorgwekkend. Maar waar we kunnen doen om Earth Overshoot Day op een later moment plaats te laten vinden?

Wat kunnen we doen om het grondstofgebruik te verlagen?

Er zijn een aantal dingen die wij zelf kunnen doen om het natuurlijke grondstofgebruik te verlagen. Allereerst is het belangrijk om op een duurzamere manier met onze grondstoffen om te gaan, bijvoorbeeld door grondstoffen opnieuw te gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld een afvalcontainer huren voor uw afval zodat het afval hergebruikt kan worden als secundaire grondstof. Dit zorgt er voor dat er minder natuurlijke grondstoffen nodig zijn. Ook kunnen we onze voetafdruk verlagen door minder te vliegen, meer lokaal te shoppen en minder vlees te eten.

Als bedrijf duurzamer worden

Om echt een verschil te maken is het nodig om het grondstof probleem op grotere schaal aan te pakken. Zo kunt u als bedrijf een groot verschil maken door duurzamer met het afval om te gaan. Kies voor een goed afvalscheidingssysteem (bijvoorbeeld door een afvalcontainer te huren) en licht uw medewerkers en/of collega’s in over de belangen van het scheiden van afval. Op deze manier kunnen we nóg meer afval hergebruiken. Heeft u hulp nodig bij de juiste afvalcontainer huren? Maak dan een afvalscan of laat u door onze klantenservice adviseren.

Ook uw voetafdruk verlagen? Huur een afvalcontainer!

Ook wij vinden het erg belangrijk dat onze grondstoffen optimaal hergebruikt kunnen worden. Maar daar hebben wij u voor nodig! Huur daarom een afvalcontainer die past bij de afvalstoffen die u wilt weggooien en laat ons het overige werk doen. Wilt u direct een afvalcontainer huren? Klik dan hier. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over een afvalcontainer huren? Neem dan contact op met onze klantenservice.