Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Over plastic afval scheiden bestaan best veel onduidelijkheden. Wat behoort bijvoorbeeld tot plastic afval en is het uiteen houden van afval uiteindelijk wel zinvol? Wij zetten alle dingen die u moet weten over hoe en waarom plastic scheiden graag voor u op een rijtje.

Is plastic scheiden zinvol?

Wereldwijd wordt slechts 14 procent van het plastic afval gerecycled. Als we naar deze cijfers kijken. doen wij Nederlanders het nog best goed: wij recyclen namelijk ongeveer de helft van het plastic. Ook het plastic dat we scheiden, kunnen we in grote mate hergebruiken, namelijk maar liefst 80 procent! Omdat we steeds meer gewend raken aan het scheiden, is het ook steeds effectiever. Wanneer wij ons dan ook met zijn allen inzetten voor afval scheiden, is plastic scheiden erg zinvol.

Welk plastic scheiden

Voor het scheiden van plastic van ander afval moet u natuurlijk een bak hebben waar u het plastic afval in kunt deponeren. Zet deze dan ook op een makkelijk bereikbare plek, bijvoorbeeld naast het aanrecht. In dat geval zal u sneller denken aan afvalscheiding.

Van sommige dingen verwacht u misschien dat ze thuishoren bij het plastic afval, maar mogen ze in principe bij het restafval. In dat geval gaat het bijvoorbeeld om piepschuim van vleesschaaltjes of blokken piepschuim die dienen als vulling van dozen. Netjes van citrusvruchten zoals mandarijnen en citroenen horen ook bij het restafval. De machine die het plastic scheidt, zou namelijk vast kunnen lopen door deze netjes. Controleer ook de verpakkingen goed. Wanneer u bijvoorbeeld een logo ziet van een kiemplantje is de verpakking composteerbaar en hoort hij thuis bij het restafval. Hier vindt u meer informatie over zelf compost maken!

Wat hoort dan wel thuis bij het plastic afval? Dat zijn onder andere plastic bekers van yoghurt of andere zuivelproducten, bakjes waar fruit of salade in zit (mits het dus geen piepschuim is) en flessen waar geen statiegeld op zit. Daarnaast kun u doorgaans alle plastic die diende als verpakking bij het plastic afval deponeren. Dan gaat het om plastic broodzakjes en verpakkingen van thee of groenten.

Heeft plastic scheiden zin voor u persoonlijk?

Plastic scheiden is dus zinvol voor het milieu. Uiteraard merkt u zelf niet meteen de effecten ervan, maar is het belangrijk voor onze toekomst. Er is echter nog een reden waarom plastic scheiden zinvol is. Het heeft namelijk wel degelijk voordelen voor de portemonnee. Wanneer u statiegeldflessen bewaart in plaats van weggooit, kunt u een leuk bedrag krijgen als u deze inlevert bij de automaat. Zo’n extraatje is natuurlijk hartstikke welkom wanneer u aan de kassa de boodschappen moet betalen. Verder is welk plastic u moet scheiden ook een belangrijk iets om aan uw kinderen te leren en/of vrienden en familie op te wijzen wanneer ze bij u over de vloer komen. Wanneer u ziet dat iets in de verkeerde prullenbak gaat belanden, spreekt u vrienden of familie daarop aan en voor kinderen kunt u bijvoorbeeld een spel bedenken om hen op een luchtige manier iets te leren over afval scheiden.

Afval en plastic wel of niet scheiden met afvalcontainers

Wanneer u denkt aan afval scheiden, denkt u waarschijnlijk het eerst aan het scheiden van plastic en papier. Er bestaan echter nog meer afvalstromen, denk bijvoorbeeld ook aan houtafval, waar u hier een container voor kunt huren, of bouwafval, en tuinafval. Deze stromingen komen vaak vrij wanneer u bezig bent met een verbouwing. In dat geval heeft u ook voor iedere afvalstroom een andere container nodig. Afvalcontainers Zuid-Holland kan hierbij helpen. Wij hebben namelijk afvalcontainers in verschillende soorten en maten. Zo wordt afval scheiden een stuk makkelijker en kunt u altijd beschikken over een container die bij uw klus past. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag!

Wilt u, naast plastic in het algemeen, ook weten hoe u effectief afval kan scheiden op kantoor? Bekijk dan onze blog over afval scheiden op kantoor!